ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ της Κνησης “Παιδεα για Δημοκρατα και Ανπτυξη”

Υποψφιος στην ΒΕΛΜΕ Δυτ. Αττικς
Μπουρτης Γιννης, 1ο ΓΕΛ Αιγλεω

ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΜΙΑ ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΛΛΗ ΠΟΡΕΙΑ

Συνδελφοι/ισσες

Η πολ μεγλη, η σχεδν απελπιστικ δυσκολα της εποχς που ζομε δεν βρσκεται τσο στο τι υποφρουμε απ λο και μεγαλτερη φτχεια, οτε καν τι δεν ξρουμε αν αυτ η φτχεια χει φτσει στον πτο θα πμε και παρακτω. Η μεγλη δυσκολα βρσκεται στο τι δεν χουμε με σαφνεια ναν φταχτη γι αυτ το κατντημα της χρας, ναν σαφ εχθρ για να τον πολεμσουμε, να τον νικσουμε και να απελευθερωθομε απ τη δυστυχα μας. Η στω ας πεθνουμε ηρωικ αντ να αργοπεθανουμε βασανιστικ και μσα στην αγωνα.

Ββαια υπρχει μια βασικ θεωρα για τον κριο φταχτη που χει μια μεγλη επδραση σε εκενους που συνθως μπανουν μπροστ για να αλλξουν τα πργματα σε μια χρα, δηλαδ στους πιο φτωχος και πιο καταπιεσμνους:

Αυτ η θεωρα, που την υποστηρζει και η κυβρνηση και με διφορες παραλλαγς την προβλλουν λα σχεδν τα κμματα που εμφανζονται τι εναι των φτωχν και της αριστερς, ισχυρζεται τι ο μεγαλτερος εχθρς μας εναι οι δανειστς μας, κυρως οι χρες του Βορρ της Ευρωπακς νωσης, και βασικ η Γερμανα της γραμμς Σμπλε, που μας καταστρφουν με πλο τα μνημνια. Την δια θεωρα κατ περεργο φαινομενικ τρπο την προβλλουν και τα πιο φασιστικ κμματα και ρεματα που ισχυρζονται τι εναι φανατικ υπρ της πατρδας και του θνους. Σμφωνα με αυτ ο στχος του εχθρο, δηλαδ των πλοσιων ευρωπαων δανειστν ιμπεριαλιστν και των φλων τους στην Ελλδα, εναι να καταστρψουν τη χρα για να την αγορσουν φτην και να την κνουν αποικα τους και να εισπρττουν τοκογλυφικος τκους.

Η λλη θεωρα, που την πιστεουν σχετικ πιο λγοι εναι τι ο εχθρς εναι το κρτος, που βολεει τους μη παραγωγικος δημσιους υπαλλλους. Αυτ τη θεωρα την πιστεουν βασικ τα κμματα που αυτοαποκαλονται φιλοευρωπαικ και ισχυρζονται πως εκπροσωπον κυρως τους μικρος και μεγλους κεφαλαιοχους, τους ελεθερους επαγγελματες κλπ. Σμφωνα με την δια θεωρα ο σκοπς του κρτους- εχθρο εναι να εμποδσει τις αποκρατικοποισεις και τσι να μετατρψει τους πντες σε δημσιους υπαλλλους οπτε η χρα θα εναι μνιμα αντιπαραγωγικ διεφθαρμνη και χρεωκοπημνη.

Αυτς οι δο θεωρες δεν πεθουν, γιατ δεν επιβεβαινονται απ την πρξη, δηλαδ δεν επιβεβαινονται οι υποτιθμενοι στχοι του εχθρο.

τσι σε τι αφορ τη δετερη θεωρα: Η χρα καταστρφεται με ντονους ρυθμος παρλο που το ελληνικ κρτος δνει λο και περισστερα μσα παραγωγς που εχε στα χρια του: χει χσει πρακτικ τους σιδηροδρμους, το μεγαλτερο λιμνι της χρας, τον κρατικ τζγο, το 1/4 των δικτων της ΔΕΗ, μια σειρ λιγνιτικ πεδα και μονδες παραγωγς , τα μεγλα κρατικ ποσοστ στις συστημικς τρπεζες και ετοιμζεται να δσει σντομα το λιμνι της Θεσσαλονκης.

μως εκενη που χνει πιο παταγωδς εναι η πρτη θεωρα γιατ την λο και πιο κατεστραμμνη και πιο φτην Ελλδα δεν την αγορζουν κυρως οι ευρωπαοι δανειστς, αλλ κρια, δηλαδ σε εππεδο βασικν υποδομν οι ανταγωνιστς τους ρσοι και κινζοι σμμαχοι ιμπεριαλιστς, που πληρνουν εξευτελιστικ ποσ, πχ για την αγορ του μεγαλτερου λιμανιο της χρας, εν ρσοι κρατικο ολιγρχες νθρωποι του Ποτιν σαν τον Σαββδη χι απλ αγορζουν ,τι χνει το μεγλο ελληνικ κεφλαιο σε ποδοσφαιρικς ομδες, κτρια και οικπεδα, εργοστσια, τηλεοπτικος σταθμος κλπ, αλλ βζουν και χωρικ δατα στα νησι τους (Ριμπολβλεφ στο Σκορπι). Ακμα και ταν φανεται τι η Ιταλα αγορζει τζμπα τους ελληνικος σιδηροδρμους, χει προηγηθε την προηγομενη μρα συμφωνα για κοιν εκμετλλευεση λου του εκτς Ιταλας σιδηροδρομικο δικτου με τους ρσικους κρατικος σιδηροδρμους. Την δια ρα λες οι γερμανικς επενδσεις στις υποδομς ετε χουν ματαιωθε (φωτοβολτακ Ηλιος 1 δισ στην Κρτη), ετε χουν κολλσει αν και γνονται απ κοινο με κεφλαια δεμνα με το ρσικο κρτος (14 αεροδρμια με πρεδρο της κοινοπραξας το δεμνο με ρσικα συμφροντα Κοπελοζο).

Ποια εναι λοιπν η αιτα που προκλεσε τη χρεωκοπα; Εναι τι η χρα εχε για πολλ χρνια να πελριο, λο και πιο μεγλο εμπορικ λλειμμα που οδηγοσε σε να πολ μεγλο λλειμμα τρεχουσν συναλλαγν, και να πελριο δημοσιονομικ λλειμμα, που κλειναν με το διαρκ εξωτερικ κρατικ δανεισμ και τη συσσρευση ενς πελριου χρους. Και το πελριο εμπορικ λλειμμα, οφελεται στη διαρκ υπονμευση της βιομηχανικς και της σγχρονης αγροτικς παραγωγς, της ρευνας και της τεχνικς εκπαδευσης σε λες τις βαθμδες. Αυτ το σαμποτζ γινταν με περιβαλλοντικ, αρχαιολογικ, γραφειοκρατικ, ακμα και ψευτοταξικ αντικαπιταλιστικ προσχματα απ λες τις κυβερνητικς εξουσες μετ το 1980 με μαχητικ βοθεια αντιδραστικν μικροαστικν κινημτων απ το λεγμενο ΚΚΕ και αργτερα τον ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ.

μως μπορε το ιδεολογικ δλωμα γι αυτ τα αντιβιομηχανικ, αντιπαραγωγικ, αντιτεχνολογικ αντιεπιστημονικ κινματα, να ταν ο μικροαστικς αντικαπιταλισμς που εννει τους μικροπαραγωγος ενντια στη μεγλη σγχρονη παραγωγ, αλλ ο στχος των ηγετν των κινημτων ταν να τσακιστε η κνηση της χρας μας προς την ανεπτυγμνη, δημοκρατικ και αντισοβινιστικ, οπτε αντικειμενικ φιλειρηνικ μσα στα αστικ πλασια Ενωμνη Ευρπη, και τσι να δοθε η δυναττητα στο ρσικο φασιστικ καπιταλισμ και στο σμμαχ του κινζικο χι μνο να μπουν στην τσακισμνη χρα μας και να την αγορσουν τζμπα, αλλ να εμφανζονται και σαν σωτρες ταν ρχονται και την αγορζουν τζμπα.
Αλλα οι μαρξιστς παλεουν να κρατηθον τα εργοστσια ταν κποιος ιμπεριαλισμς κποιο ανταγωνιστικ κεφλαιο θλει να τα κλεσει γιατ χρειζονται για το μεροκματο του εργτη σμερα και για τη σοσιαλιστικ του εξουσα αριο.

Να γιατ βλπαμε για χρνια το ΣΥΡΙΖΑ, το δθεν ταξικ λεγμενο ΚΚΕ να απεργον κθε μρα στην επισκευαστικ Ζνη του Περματος και να κατακρατον τα καρβια για βδομδες σο δηλαδ εχε την ιδιοκτησα της Ζνης ο ΟΛΠ δηλαδ το ελληνικ κρτος, οπτε διωχναν λα τα καρβια και οι εργτες βυθζονταν στην ανεργα, και να μην κνουν οτε μια ρα απεργα και να αφνουν τα μεροκματα να συντρβονται μλις τη Ζνη την πρε η Κνα για να ξαναρθουν τα καρβια με το νο φασιστικ αφεντικ. Τρα που ρθε το αφεντικ αφσαν να κνουν σωματεο στο λιμνι οι ναζδες της ΧΑ.

Αυτ το σαμποτζ συνεχζεται και μσα στην κρση. Γι αυτ ματαωσαν το ργο της εκτροπς του Αχελου, γι αυτ σαμποτρουν την πελρια επνδυση στο Ελληνικ, που θα δολευαν 30.000 νθρωποι, Γι αυτ σκοτνουν μα μα τις μεγλες και μεσαες και μικρς παραγωγικς μονδες, με την ακριβ ενργεια με την πολ ψηλ φορολογα, κυρως με το στραγγαλισμ απ τραπεζικ δνεια.
Αυτο οι νοι σωτρες, αυτο οι φασιστικο ιμπεριαλισμο που πνγουν με τη βα κθε αντθετη φων καθς και οι φλοι τους πολιτικο ηγτες και στελχη αλλ και οι κρατικο ανατολικο ολιγρχες στην Ελλδα τπου Κκκαλη, Μπμπολα, Κοπελοζου, Μαρινκη, αυτο εναι οι κριοι αντπαλοι του λαο μας, και οι οποοι σο θα περνει ο καιρς θα ασκον και πολιτικ βα ενντια στους αντιπλους τους δημοκρτες και πατριτες σε ποια τξη και αν ανκουν. Γι αυτ θλουν να κλεσουν τα φιλοευρωπακ κανλια και δη κλεσαν το ΜΕΓΚΑ, γι αυτ αρχσαν τις μεγλες εκκαθαρσεις και διξεις στο δικαστικ σμα. Ρωσα και Κνα κυραρχες στην Ελλδα χωρς μαρη δικτατορα δεν γνεται. Αυτο οι φασισμο και οι δουλικο υποστηρικτς τους εναι ο νος μεγλος εχθρς που ρχεται. Αυτο σκοτνουν τα πντα, σκοτνουν και την εκπαδευση.
Γιατ θλουν μια Ελλδα αποικα, στην οποα να κατχουν λα τα βασικ δκτυα (ενεργειακ συγκοινωνιακ, διαδικτυακ, λιμνια, στρατιωτικς υποδομς) και να χουν την ιδεολογικ κυριαρχα αλλ χι μια μεγλη βιομηχανα που θα φτιαχνε να μαζικ και οργανωμνο προλεταριτο που απ τη φση του απαιτε πολιτικ δημοκρατα και εθνικ ανεξαρτησα. Γι αυτ στηρζονται πολιτικ πνω απ λα στους σκληρος φασισμος. Γι αυτ χουν νμιμη και μσα στη Βουλ και λο και πιο ισχυρ στην αστυνομα και στο στρατ τη ναζιστικ συμμορα της ΧΑ.

Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ο κλδος μας βρσκεται σε κατσταση απογοτευσης. Η κυριαρχα της κυβερνητικς παρταξης των ΣΥΝΕΚ στα συνδικαλιστικ ργανα εχε σαν αποτλεσμα ουσιαστικ να μην υπρχει συνδικαλισμς. Το ΔΣ της ΕΛΜΕ συνεδριζει αραι και που, χωρς καμι συμμετοχ των συναδλφων στις γενικς συνελεσεις. 
Παρ τα σκληρ μτρα που πρασε και περν η κυβρνηση, η ΟΛΜΕ και λες οι παρατξεις δεν κνουν τποτα λλο παρ να βρσκονται ουσιαστικ στην δια γραμμ με την κυβρνηση. Καλον σε απεργιακς κινητοποισεις, χωρς μαζικς γενικς συνελεσεις μνο ταν πρκειται να διαπραγματευτε ο Τσπρας για να μπορε αυτς να εκβιζει την ΕΕ!
Το χειρτερο εναι τι δεν υπρχει πραγματικ συνδικαλιστικ δημοκρατα και απαρτα στις γενικς συνελεσεις.  

Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Φτος απ τους 13 τομες μνουν 9. Απ τις 43 ειδικτητες καταργονται εντελς 7, εν περιορζονται/συγχωνεονται λλες 11 ανογοντας το δρμο για τη σταδιακ κατργησ τους. Την δια στιγμ λοι πια αναγνωρζουν την αναντιστοιχα ανμεσα στην εκπαδευση και τις ανγκες της παραγωγς.
Απ το 2007 μχρι και το 2015 χθηκαν 234.000 περπου θσεις εργασας στη βιομηχανα. Η καταστροφ της τεχνικς εκπαδευσης εναι σε ευθεα αναλογα με την καταστροφ της βιομηχανας και της οικονομας συνολικτερα και θα συνεχζεται σο συνεχζεται αυτ η καταστροφ της παραγωγς.

Στην εκπαδευση αυτ η υπονμευση της παραγωγς συντελεται με την καταστροφ της μσης τεχνικς εκπαδευσης- με το σνθημα του 12χρονου ενιαου σχολεου- και την αντικατστασ της με να δο χρνια μεταλυκειακς ειδκευσης. Ταυτχρονα στην αντατη εκπαδευση εμποδζεται η εφαρμοσμνη ρευνα και το δσιμ της με την παραγωγ. Η απαξωση και η καταστροφ της τεχνικς εκπαδευσης εναι διαπαραταξιακ θση. 
 
Η ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Απ φτος η κυβρνηση κατργησε το Ολομερο σχολεο με ΕΑΕΠ το οποο λειτουργοσε σε 1337 σχολεα. Κατργησε την πρωιν ζνη στην οποα οι εργαζμενοι γονες μποροσαν να αφσουν τα παιδι τους. Αντ να επεκτενει το θεσμ των ΕΑΕΠ σε λα τα σχολεα της χρας προτιμ να τα καταργσει. Ισονομα προς τα κτω. Παρεμβσεις, ΠΑΜΕ και ΣΥΝΕΚ ταν φυσικ κατ των ολομερων με ΕΑΕΠ.

Η ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Αλλ ακμη και αυτ τη γενικ παιδεα την οποα θλει να διδσκεται υποχρεωτικ την υποβαθμζει. Η κατργηση απ την κυβρνηση ΣΥΡΙΖΑ της φυσικς στη γ λυκεου και του ηλεκτρομαγνητισμο στη β λυκεου καθς και της Αστρονομας απ τη Να Δημοκρατα, εναι στη γραμμ της υπονμευσης του επιστημονικο πνεματος των μαθητν και λου του λαο και στην κυριαρχα του σκοταδισμο, των προλψεων και της ορθδοξης εκκλησας. Στην δια πολιτικ εντσσεται και η κατργηση του υπεθυνων εργαστηρων φυσικν επιστημν και πληροφορικς. λα τα προγρμματα της ιστορικς αριστερς, πως αυτς του ΕΑΜ και της ΕΠΟΝ, κυριαρχονταν απ τα μαθματα των φυσικν επιστημν, απ το περαμα και το δσιμο της εκπαδευσης με την παραγωγ. 

ΕΡΧΕΤΑΙ ΝΕΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ
 
Το κρτος του ΣΥΡΙΖΑ φτιχνεται με γοργ ρυθμ με αλλαγς προσπων και προσλψεις “δικν μας” κατ προτμηση συγγενν σε λα τα εππεδα του κρατικο μηχανισμο, στα κρυφ. Ας μην χουμε καμι αμφιβολα τι η να αξιολγηση που χει δη αναγγελθε, θα εναι μια μθοδος επιλογς των “ημετρων” και εξντωσης των πολιτικν αντιπλων. Ο ΣΥΡΙΖΑ εναι ειδικς στη διαστρβλωση μχρι πλρους αντιστροφς της πραγματικτητας.
 
ΤΟ ΒΑΣΙΚΟ ΑΙΤΗΜΑ ΤΗΣ ΟΛΜΕ
 
Το μνιμο σνθημα της 12χρονης υποχρεωτικς παιδεας εναι να ατημα που δεν ανταποκρνεται σε καμι παραγωγικ ανγκη της χρας, οτε στις ανγκες των παιδιν της φτωχολογις, γιαυτ και οι υπερασπιστς του δεν εξηγον την αναγκαιτητ του με ταξικος ρους οτε με ρους παραγωγς αλλ με δθεν ανθρωπιστικος δθεν μορφωτικος ρους. Εναι, σο το χουν περιγρψει τα συνδρια της ΟΛΜΕ, σκτη γενικ παιδεα νεοελληνικο τπου μχρι τα 18, χωρς καμι απολτως σνδεση με την παραγωγικ πρακτικ, ιδιατερα με τη βιομηχανα και με την αγροτικ παραγωγ, δηλαδ στερα θεωρητικολογα, χωρς επιστημονικ πειραματισμ και  με ασταμτητη απ καθδρας διδασκαλα και κυρως παπαγαλα, εναι να σχολεο του παρασιτικο γραφειοκρατικο πνεματος, της απραντης βαρεμρας, της ανθρπινης ψυχικς και σωματικς φθορς και της καταστροφς της ικαντητας για δημιουργικ σκψη. να σχολεο ενταγμνο ακριβς στη διαδικασα της παραγωγικς διλυσης και της ιδεολογικς οπισθοδρμησης της χρας. 

ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΕΝΟ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ
 
Εναι φανερ απ τα παραπνω τι χρειζεται μια λλη πορεα για το συνδικαλιστικ κνημα. Χρειαζμαστε να σχολεο της εκπαδευσης που το περιεχμεν του θα το καθορζουν οι ανγκες της χρας για την επιστημονικ ανπτυξη της βιομηχανας (που περιλαμβνει εννοεται σαν κορωνδα της την πληροφορικ, τη ρομποτικ και τη βιοτεχνολογα), της ρευνας και της τεχνολογας, της γεωργας, της βιομηχανας μεταφορν και επικοινωνιν, της εξλιξης και της διατρησης του τεχνικο πολιτισμο, αλλ και της τχνης και της γενικς κουλτορας τσι πως το βαζε το πργραμμα του ΕΑΜ και της ΕΠΟΝ (που εμπνευστς του ταν ο Δ. Γληνς) και που τρα εναι θαμμνο απ τη λεγμενη αριστερ. Μια εκπαδευση που να στηρζεται στην αρχ της εργασας και στην αρχ της μελτης και της αλλαγς της πραγματικτητας.

ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΜΑΣ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ-ΣΤΕΝΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ

Δεν θα καταφρουμε τποτα αν δεν συνδεθομε με τους μαθητς και τους γονες μσα απ να κοιν αγνα για την αλλαγ του σχολεου. Αυτ εναι μταιος κπος και αποπροσανατολισμς των αγνων μας να το ζητμε απ το σημεριν υπεραντιδραστικ κρτος. Εμες οι διοι μσα απ το συνδικαλιστικ μας κνημα που δεν θα εναι μνο για τις δικς μας αποδοχς και για τις δικς μας συνθκες δουλεις, αλλ να αναπτξουμε σο μπορομε την κοινωνικ μας αλληλεγγη ιδιατερα απναντι στους φτωχος μαθητς με επιπλον μαθματα για βοθεια, αλλ και να προωθσουμε την αλληλοβοθεια μεταξ των μαθητν και μεταξ γονιν και μαθητν. Η εντητα λου του σχολεου εναι η βασικ προπθεση για οποιαδποτε προοδευτικ αλλαγ σε αυτ.

- Να μη δεχτομε καμμι μεωση των μισθν.

- Να βλουμε στην ημερσια διταξη την πλη, μαζ με τους μαθητς και τους γονες τους, ενντια στη σχολικ βα, και το ρατσισμ, ιδιατερα ενντια στη βα της ναζιστικς συμμορας της “Χρυσς Αυγς”, που πρπει να απαιτομε να τεθε εκτς νμου.

Συνδελφοι/ισσες,

Οι συνθκες σμερα εναι χειρτερες απ κθε λλη εποχ και θα γνουν χειρτερες. λα τα κμματα κνουν ουσιαστικ πλτες στην καταστροφικ αντιλακ συμμορα Τσπρα η οποα στνει ναν φασιστικ κρατικ μηχανισμ.

Αλλ δεν υπρχει κακ χωρς καλ. Και το καλ εναι τι οι Σωτρες νας νας φθερονται και λο και περισστερο θα προβλει μια παλι ξεχασμνη αλθεια: Μνο η οργνωση του λαο στη βση, η δικι μας οργανωμνη θληση στους χρους δουλεις και στους χρους κατοικας θα μπορε να αλλξει τις ζως μας.
Ας αναπτξουμε παντο πλατεις προοδευτικς δημοκρατικς κινσεις σε κθε σχολεο συζητντας και παλεοντας για να λλο πργραμμα και για μιαν λλη πορεα. Για να ξαναστσουμε τον καθηγητικ συνδικαλισμ στα πδια του και για να δσουμε ζω στις προδομνες και παραμερισμνες ΕΛΜΕ πρπει ο πυρνας της οργνωσης βσης να εναι ο σλλογος των καθηγητν και απ κει σε συντονισμ με λλους συλλγους να ξαναζωντανψουν και οι συνελεσεις των ΕΛΜΕ. Σε κθε περπτωση πρπει να απαιτομε αποφσεις μσα απ πραγματικ μαζικς συνελεσεις που να μπορε να γνουν μνο σε μια να δημοκρατικ διεκδικητικ γραμμ πως την περιγρψαμε.

Και ττε να λλο προοδευτικ και δημοκρατικ σχολεο μπορε να γνει πραγματικτητα!
 
Αθνα 2/12/2016